BOSNA 2013

TITOV BUNKER ARK-D0

Nekaj prostih dni v avgustu sva izkoristila za obisk Titovega bunkerja ARK-D0 Konjic – BiH. Tudi letos se je tam odvijal bienale, to pa je pomenilo dokaj olajšan ogled, saj v času bienala ni bilo potrebno predhodno najavljanje, ampak sva se le dan prej po mailu dogovorila za ogled.

Pozno popoldan sva prispela v mesto Konjic, se namestila v motelu in odšla na večerjo, ter kratek obhod mesta.

Napis nad ulico je reklamiral bienale v bunkerju. Pred srednjo šolo so se pripravljali na neko prireditev, na katero je prišlo mlado in staro od vsepovsod. Midva sva se gužvi umaknila in nadaljevala z ogledom mesta.

Prvotni most je bil zgrajen leta 1682 in porušen 3.3. 1945, na dan osvoboditve Konjica. Ob umiku so ga minirali nemški nacisti. Leta 2009 so dokončali obnovo. Most je resnično veličasten, s šestimi loki in dolžine 80m.

Zjutraj po zajtrku in kavi v starem delu mesta se odpraviva na avtobusno postajo. Od tam naj bi vse, ki so se prijavili za ogled bunkerja, z avtobusom odpeljali do samega objekta. Midva pa sva se uspela dogovoriti, da avtobusu slediva kar na svojih konjičkih.

Parkirala sva skoraj pred vhodom v bunker in takoj sta najina konjička dobila simpatizerja. Vojak je tudi sam motorist in takoj sva se zapletla v pogovor.

Pred vstopom smo počakali še na vrnitev predhodne skupine in na predstavitev bunkerja na shemi. Osnovni namen objekta je bil, da bi v slučaju nuklearnega napada lahko štab vrhovne komande, ožji del predsedstva in vlade Jugoslavije zaščitili in jim omogočili nemoteno delo in vodenje države. Leta 1953 so začeli z izgradnjo in celih 26. let so v strogi tajnosti gradili ta objekt, za katerega je bilo porabljenih menda 4.600.000,00 ameriških dolarjev.

V bunkerju se je tudi v letu 2013 odvijal bienale, v katerem so se predstavili umetniki iz regije, Evrope in sveta.

Halo, halo “stari”….

Po ogledu sva se poslovila od vojaka motorista in se odpeljala še do Boračkega jezera. Tu se je že prilegela kavica in hmeljski napitek.

Boračko jezero – prelepo jezero in okolica vendar že precej pozidana z vikendi.

Na poti iz Konjica proti Mostarju.

Izvir reke Bune.

Pot naju je nato vodila do slane vode v Pločah. Tam sva tudi prespala.

Zjutraj pa preko Bosne nazaj proti domu.

Pri Glamoču sva na opuščeni letalski stezi testirala, kolk leti mali moped.

Potem pa še postanek – Zelenkovac.

  • Share/Bookmark


2 odgovorov v “BOSNA 2013”

  1. marjan pravi:

    zanimiva tura koliko vaju je kaj prišlo cenovno. l.p

  2. Anonimnež pravi:

    Hi, nikoli ne delava podrobnega stroškovnika za takšna potovanja. Vem, da sva za spanje v hotelu Konjic “zglihala” iz 30 na 25€ za dve osebi. Nekaj za vstopnino v Bunker, potem še kakšna večerja, kavica itd (cene na Balkanu niso visoke), in gorivo za oba motorja, ki pa nista ravno “požrešna”.

    Lp, Mirko

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !