ISTANBUL 2009

ISTANBUL, CARIGRAD ZGODOVINSKO PA BIZANC ALI KONSTANTINOPEL!

Ideja  o poti v oddaljeno mesto, ki se razteza na dveh celinah mi je rojila Že dalj časa po glavi. Pri pogovoru s kolegom Zdenčem in Francijem je odločitev padla zelo na hitro. Odločili smo se, da odrinemo pred 1. majem, ko je mogoče  le z nekaj dni dopusta premostiti vsaj pet do sedem dni za obisk tako oddaljene destinacije.

.Zdenko – Zdenč               Franci -  Fraci               Mirko – Mirč

Kot vedno. Vse se je začelo s prvim postankom tik pred mejo na Obrežju – kavica in nato veselo po avtocesti preko Hrvaške in Srbije do našega prvega cilja v JV Srbiji kraja Čiflik, kjer smo imeli namen prespati.

Ker smo na poti napredovali hitreje kot smo predvidevali smo nadaljevali naprej proti Bolgariji in po peripetijah z iskanjem prenočišča naleteli na mali hotel v kraju Slivnitsa, ki je od Sofije oddaljen kakšnih 25km. Pot, ki smo jo opravili je bila približno 800km. Lepo za prvi dan in trem državnim mejam, ki smo jih prestopili.  Kljub moderno opremljenim mejnim prehodom so pa časi prehoda meje se zelo socialistični.

Drugi dan. Zopet je pred nami približno 800km poti. Najprej smo se po obvoznicah popeljali mimo glavnega mesta Bolgarije Sofija, do Plovdiva nato pa proti Svilengradu in proti meji s Turčijo. Ceste čeprav nismo pričakovali se v kar dobrem stanju. Brez problemov smo prestopili mejo in se napotili po avtocesti preko mesta Istanbul proti našemu končnemu cilju Ismit, kjer so nas pričakovali “domačini” vendar ne z Laškim pivom ampak z hladnim Efes-om.

Prespali smo pri njih in se naslednje jutro odpravili nazaj v Evropo – Grčijo nas naslednji cilj pa je bil mesto Thessaloniki. Jutro ni obetalo prav veliko, rahlo je rosilo vendar pa se je ze pred mejo zjasnilo in celo pot po Grčiji nas je spremljalo sonce.

Srečno smo prispeli v kraj Thermaikos južno od mesta Thessaloniki nasli ugodno namestitev v hotelu blizu “rive” in se odpravili na večerjo v restavracijo nasproti hotela.

Po jutranjem sprehodu po mestni plazi smo se odpravili naprej proti Makedoniji. Tokrat po navadnih cestah mimo mesta Edesa proti Bitoli s končnim ciljen v Ohridu.

V Ohridu smo se namestili pri znancih (Marjanu in Klimentini) iz prejšnjih obiskov tega zanimivega mesta ob jezeru.

Vreme nam nikakor ni bilo več naklonjeno, zato se namesto poti preko Albanije in po Hrvaški obali proti domu odločimo za krajšo in hitrejšo varianto preko Skopja, Nisa, Beograda in Zagreba. Od 1100 kilometrov smo po dežju prevozili do Skopja potem pa se je zadeva unesla in do Zagreba  nas je spremljalo sonce. Za zaključek pa zopet naliv do Laškega se posebej od Krškega do Radeč.

Končali ob zasluzenem “kriglu” Laščana.

  • Share/Bookmark


Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !